Topp

Utbildning i ayurvedisk massage

Utbildning i ayurvedisk massage

Kursen vänder sig i första hand till dig som redan arbetar som kroppsterapeut, men det går också bra att gå kursen om du inte har yrkeserfarenhet och vill utbilda dig i den ayurvediska behandlingsformen. Behandlingarna är inriktade på att reducera och förebygga stress och du lär dig att ge dina kunder en behaglig, avslappnande ayurvedisk behandling.

Efter avslutad kurs och diplomering kan du söka medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.

Kursstart

Vi kommer nu under massagekurs att köra samtliga tillfällen under fyra dagar i följd. Kursen hålls då från fredag morgon till måndag eftermiddag ca en gång per månad

Nästa kursstart 17-20 november 2017 (Fullbokad)

 • Veckoslut 1-2. 17-20/11
 • Veckoslut 3-4. 15-18/12
 • Veckoslut 5-6. 12-15/1
 • Veckoslut 7-8. 9-12/2
 • Veckoslut 9-10. 2-5/3
 • Veckoslut 11-12. 23-26/3

Nästa kursstart april 2018.

Kursinnehåll

 • Grundkurs i Ayurveda, 14 timmar
 • Utbildning i Ayurvedisk massage, 154 timmar
 • Meditationsutbildning, SOURCE, ca 10 tim
 • Elevbehandling ca 30-50 tim, mellan kurshelgerna
 • Individuell testning av behandling ca 10 tim, utanför kurstiden.

Behandlingar som ingår i kursen

Abhyanga – helkroppsmassage med olja. Helkroppsbehandling med olja som ges med ett ganska lätt tryck och med varm specialpreparerad olja. Kroppen masseras systematiskt med långa, lugna, svepande rörelser. Behandlingen stärker nervsystem, ökar cirkulationen och skapar djup avslappning i kropp och sinne för såväl kund som terapeut. Behandlingen tar 60-90 min.

Vishesh – helkroppsmassage med lite mer tryck. En lite kraftigare massage där trycket ökas jämfört med Abhyanga. Terapeuten lägger lite mer tryck bakom de svepande rörelserna för att öka muskelstimuleringen. Massagen har abhyangans effekter, men kan också lösa djupare liggande spänningar. Behandlingen tar 60 min.

Garshan – helkroppsmassage med råsidenvantar. Garshan är en torrmassage, med råsidenvantar, som renar lymfsystemet, ökar förbränningen i fettvävnaden, stärker matsmältningen och ämnesomsättningen, ökar cirkulationen samt motverkar celluliter och trötthet. Behandlingen avslutas med en oljemassage. 60 min.

Kati Chikitsa – Ayurvedisk ryggbehandling. Traditionell ayurvedisk ryggbehandling med lätt oljemassage och värmebehandling över axlar och rygg. Behandlingen avslutas med att terapeuten masserar ryggen med varma tygbollar fyllda med örter och oljor. Behandlingen tar 35-45 minuter att utföra och är som balsam för stela ryggar och axlar.

Swedana – 3 olika typer av värmebehandling. Värme har en viktig terapeutisk funktion för att balansera och rena kroppen. En enkel typ av värmebehandling är att använda varmvattenflaskor eller heta handdukar. Behandlingen kan ges efter en helkroppsmassage och tar 5-10 minuter. Värmen gör att toxiner som lösts upp under massagen lättare borttransporteras. Helkroppsbehandling med värme görs i ett Swedanatält. Huvudet är utanför tältet och kroppen värmebehandlas med vattenånga. Behandlingen tar 20 min och passar bra efter en helkroppsmassage.

Shiroabyanga – huvudmassage med eller utan olja. Behandlingen ges över huvud/skalp, ansikte, nacke och axlar. Massagen kan ges med eller utan olja, med klienten i sittande position. Shiroabyanga stimulerar cirkulation och flöden i huvudet samt lugnar ned tänkandet och sinnet. Den tar 15-25 min att ge.

Shirodhara – olja på pannan. En ström av olja rinner över pannan och skalpen. Det är en lugnande och avstressande behandling där spänningar och huvudvärk kan lösas upp och hela nervsystemet får lugn och ro. 20-30 min.

Marmabehandling – stimulering av marmapunkter. Med hjälp av mycket lätt beröring, eterisk olja och uppmärksamhet stimuleras och renas kroppens marmapunkter. Marma är punkter där kropp och sinne som livligast kommunicerar och punkter som står i relation till andra delar i kroppen (triggerpunkter). Stress och orenheter sätter sig i dessa punkter. Behandlingen ger snabbt en djup vila för kund och terapeut. Behandlingen avslutas med att terapeuten låter sina händer vila på kroppens tre ”Mahamarma-punkter”: mage, hjärta och huvud. Behandlingen tar 60 min.

Kursavgift, anmälan, finansiering

Kurskostnad

Kursen kostar 26 500:- (inkl. moms), varav 2 500:- är anmälningsavgiften. Kursavgiften kan avbetalas över flera månader.

Anmälan

Det finns ett begränsat antal platser till kursen och din plats garanteras först när anmälningsavgiften på 2 500:- är inbetald. Summan dras av från den totala kursavgiften om 26 500:-

Finansiering

Du kan delbetala kursen i en takt som passar. Vi kan fakturerar efter varje block utbildningen

Boende

Enklare boende finns på Ayurveda-Akademin till en kostnad av 200:- per natt. Läs mer >>

Kursledare

Johan Ljungsberg

Har arbetat med ayurveda sedan 1984 och har erfarenhet av Yoga och indisk filosofi sedan 70-talet. Utbildad Panchakarmaterapeut och internationellt utbildad meditationslärare.
En av initiativtagarna till starten av Veda Lila. Johan håller idag utbildningar, kurser, föredrag inom ayurveda och grundade 1997, tillsammans med Dr Vinay Vora, Skandinaviska Institutet för Hälsa och Andlig Utveckling.

Berit Carlmalm

Berit har så länge hon kan minnas ett stort intresse för människor och deras utveckling. Hennes intention är att få bidra till att skapa hälsa och välbefinnande i människors liv.
Berit har en lång bakgrund inom hälso – och sjukvården, främst som anestesisjuksköterska, men har för ett antal år sedan lämnat den traditionella vården.
Hon har efterhand inriktat sig på holistisk medicin och då främst inom ayurveda, yoga och systemiska familjekonstellationer. Berit är utbildad ayurvedisk hälsorådgivare och ayurvedisk massageterapeut vid Skandinaviska Ayurveda-Akademin, instruktör i Medicinsk yoga vid MediYoga-institutet, samt utbildad i systemiska konstellationer vid Svenska Hellinger-institutet.

Emma Gustafson

Emma kom i kontakt med ayurveda år 2012 när hon gick kursen Naturens medicin på Biskops Arnö. Kort därefter utbildade hon sig till Ayurvedisk hälsorådgivare. I början av 2014 åkte Emma till Indien där hon fördjupade sig i pulsläsning. Samma åt utbildade hon sig till Ayurvedisk massageterapeut vilket hon har arbetat med sedan dess. Emma är även utbildad ashtangayogalärare och thaiyogamassör. Förutom sitt stora intresse för hälsa älskar Emma naturen och åker gärna upp och vandrar i norra Sverige.

På Ayurveda Akademin jobbar Emma med panchakarma.